Grupa Seedlings este cea mai nouă grupă de la Montesara, deschisă în toamna anului 2018. Grupa a început cu 8 copii cu vârste între 2,5 și 3,5 ani și urmează să crească organic în fiecare an. Copiii vor rămâne la această grupă până la 5.5 – 6 ani când pot face trecerea spre școală.

Nevoia firească de ordine copiilor se manifestă pronunțat în jurul vârstei de 3 ani. Aparent, această nevoie nu este una reală – cine nu știe cât de dezordonat este un copil mic și cu câtă ușurință mută și împrăștie lucruri? Nevoia sa de ordine însă nu este la fel ca cea a adultului care este deja stăpân pe mediul său, îl poate înțelege cu ușurință și s-a obișnuit să găsească la îndemână ceea ce caută.

Nevoia de ordine a copilului face parte din procesul de descoperire a lumii și este defapt nevoia lui de a căpăta ușor ușor control asupra propriului corp și mediu. Totul este nou pentru un copil, iar cunoașterea mediului se produce progresiv și lent. Schimbările destabilizează copilul într-o mare măsură și îl privează de procesul de cunoaștere.

Copiii se descoperă pe ei înșiși în primii ani de viață, apoi, încep să fie tot mai legați de mediu. Un mediu gândit pe măsura lor, stabil și bine clădit este spațiul în care spiritul lor invidual începe să înflorească.

La debutul unei noi grupe Montessori vin împreună copii cu vârste și nevoi apropiate. Comunitatea se consolidează în jur, fiind apoi pregătită să absoarbă noi membri de 2,5 – 3 ani care vor învăța de la colegii mai mari, sub ghidajul educatorilor și asistenților.