Aniversarea Montessori: O sărbătoare a vieții

Cele mai prețioase daruri, nu încap în ambalaje cu fundă.

 

În comunitățile Montesara, aniversările sunt un prilej de conectare a colectivului grupei în jurul unor tradiții și momente simbolice. Momentele festive sunt un mix între metoda Montessori și tradițiile și obiceiurile ficărei grupe. Cele mai prețioase daruri, suunt împărtășite și multiplicate cu drag, la fiecare ocazie de sărbătoare.

Momentele festive aniversare au loc în Cercul Prieteniei, reuniunea zilnică a fiecărei grupe. În fiecare zi, Cercul Prieteniei începe cu un ritual al grupei (cântec, discuții despre teme de interes ale zilei). În centrul cercului, educatoarea plasează cu ajutor din partea copiilor, Soarele, înconjurat de lunile anului. Tot acolo vor fi și pozele pe care sărbătoritul își dorește să le împărtășească cu colegii, reprezentând amintiri și momente speciale din viața sa. Aniversările sunt una dintre ocaziile în care părinții se implică în comunitate, cot la cot cu cei mici. Părinții pot participa la Cercul Prieteniei din ziua de naștere a copilului, așezați pe scaune micuțe. Dac[ știu și cântecul grupei, e perfect 🙂

Sărbătoritul reface simbolic rotațiile Pământului în jurul Soarelui, de același număr de ori ca vârsta pe care o împlinește, apoi primește gândurile bune ale colegilor și cântă cu toții „La mulți ani!”

 

 

Întreaga sărbătoare devine o minunată lecție interdisciplinară

  • Diverse materiale de matematică de pe rafturi sunt asociate cu vârsta împlinită, iar copiii pot să observe succesiunea cifrelor în raport cu vârsta colegului. De aici, putem găsi extensii în măsura în care sărbătoritul este atras de matematică și putem aduna vârste ale colegilor sau putem „sorta” colegii în funcție de vârstă.
  • Globul Pământesc este un material de interes, care poate fi observat în formă de glob, dar și desfășurat, în puzzle-uri de lemn. Ne găsim locul pe glob și vorbim despre alte continente și culturi și obiceiurile lor festive și aniversare. În cercul aniversar pot avea loc și conversații despre lunile anului și alte sărbători ce vor avea loc în perioada următoare.
  • Aria curiculară a limbajului răspunde curiozității copiilor în special între 2 și 6 ani, când se află în fereastra de deschidere senzorială spre această zonă. Fiecare coleg, pe rând, cu râbdare și respect pentru ceilalți din cerc și în măsura în care își dorește, are ocazia să alcătuiască versuri și texte scurte și să le adreseze sărbătoritului; Acesta la rândul său își exersează limbajul și primește gândurile bune cu formule glumețe și calde. Fiecare își face propria experiență în cerc în funcție de ceea ce simte să rostească și cum simte să primească.

 

Sărbătoarea zilei de naștere este o ocazie de conștientizare a propriei persoane și a timpuluiIdei pentru acasă:

  • Tradițiile aniversare se pot învârti în jurul persoanelor, nu al obiectelor
  • Fiecare familie își formează propriile tradiții aniversare: repovestirea nașterii și întâlnirii cu ceilalți membrii ai familiei, vizionarea pozelor și filmărilor de la botez și din alte momente în familie, recitirea „cărții bebelușului”, măsurători noi pe tocul ușii, prepararea mesei / desertului festiv în echipă, o excursie, un obiect de artă la care participă toată familia
  • Cadourile cele mai valoroase sunt de multe ori imposibil de ambalat;
  • Rudele și prietenii pot fi implicați și aduși aproape de spiritul familiei; Putem face liste de cadouri posibile, dacă dorim să evităm cadourile zgomotoase și supra-stimulante sau putem deschide o cutie de donații pentru un cadou mai mare, la care pot contribui toți invitații (de exemplu o structură de lemn potrivită vârstei, mobilier nou pentru cameră care încurajează independența, o bucătărie de lemn pe măsura copilului sau un banc de lucru)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *