Invitație la masă

 

Masa de prânz este mai mult decât un moment în care ne asigurăm nutrienții necesari.

În comunitatea de la grădiniță, masa de prânz este un moment social, o ocazie de cooperare și comuniune. Fiecare grupă de grădiniță sau școală își formează în timp propriile ritualuri și îmbracă după asemănarea proprie filonul comun al programului zilnic.

Grupa Explorers este în al treilea an de ciclu – o grupă matură din punct de vedere al colectivului care aduce împreună în fiecare zi copii de la 3 la 5.5 ani. Pe măsură ce o grupă evoluează și integrează copii de vârste diferite, nevoile acestora se traduc în rutinele de la clasă.

Ritualul mesei de prânz

  1. Voluntarii

În fiecare zi, în timp ce petrec timp în curte, copiii decid în mod spontan și organic cine se implică în pregătirea mesei (acasă asta poate implica și prepararea propriu-zisă a meniului).

  1. Așezarea mesei

Cel puțin 3 copii se oferă să așeze masa și primesc sarcini dintre cele pe care le-au exersat anterior. Farfuriile, castroanele, tacâmurile, șervețelele și aranjamentele de pe masă devin responsabilitatea lor pentru ziua în curs.

  1. Invitații

Colegii rămân în curte în acest interval și urcă după ce este gata masa. Își lasă hainele și încălțămintea de exterior la vestiar și se spală pe mâini. Pe mese îi așteaptă invitații nominale (fructul reprezentativ al fiecăruia îi arată locul la masă). Locurile la masă variază, însă de multe ori sunt alese pentru a facilita interacțiunea – în funcție de relațiile sociale ale momentului, dar și armonia în cadrul clasei.

  1. Auto-servire

Nerăbdarea este în creștere odată ce invitații s-au așezat la masă. Educatorul îi invită pe fiecare, pe rând să se servească (sau să fie serviți) cu ciorbă în funcție de dorință și îndemânare (la alegerea lor). Acum fiecare coleg își exersează concentrarea și coordonarea și transferă ciorba cu micul polonic.

  1. La finalul mesei

După fiecare fel castroanele / farfuriile sunt golite și puse alături de tacâmuri pe tava care va pleca spre mașina de spălat vase.

Am terminat de servit masa de prânz după ce locul în care am mâncat este gol, la fel și masa

 

E timpul pentru o nouă activitate: relaxare și lectură, creație, joc liber sau somn de voie!

 

De ce așează siguri masa copiii?

  • Își doresc să se implice în activități concrete, cu finalitate și scop bine definit
  • Se simt bine atunci când fac ceva pentru întreaga comunitate
  • Capătă independență și autonomie fiind capabili să răspundă nevoii de hrană prin eforturi proprii
  • Își pot exersa coordonarea și concentrarea
  • Lucrează în echipă cu plăcere

 

 

Scris de
Edina Berbescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *